یک لنز خوب دارای چه ویژگی هایی است؟
برای ثبت عکس و فیلم های فوق العاده با دوربین به تجهیزات مهم و اساسی احتیاج داریم که یکی از این وسایل بسیار مهم انواع لنز دوربین است. اصولا یک دوربین عکاسی بدون لنز عملا کاربردی ندارد؛ چون تصاویر ثبت شده توسط دوربین تنها یک نور سفید خواهد بود. با گذاشتن لنز روی دوربین، این نور سفید تبدیل به یک تصویر می شود.
تمام شرکت های تولیدکننده دوربین های حرفه ای، لنزهای متفاوتی نیز تولید کرده اند. تنوع این لنزها مانند دوربین ها بسیار زیاد است. لنزهای تولید شده بر اساس کارایی که دارند، هر کدام دارای ویژگی های خاصی بوده و بر همین اساس نیز قیمت گذاری می شوند.
بدنه دوربین مهم است یا لنز دوربین

وجود دوربین و لنز هر دو برای ثبت تصویر مورد نظر ضروری می باشد. طبیعتا یک دوربین خوب و گران قیمت از اجزای گران قیمتی نیز تشکیل شده، اما حتی با کیفیت ترین دوربین حرفه ای هم، بدون لنز هیچ کاربردی ندارد.
با این تعریف با داشتن یک دوربین حرفه ای و لنز سطح پایین، باز هم کیفیت تصویر شما مطلوب نخواهد بود ولی با وجود یک دوربین متوسط با لنز عالی، می توانید تصاویری زیبا به ثبت برسانید.
لنز از یک سری عناصر و اجزای دیگر از جنس شیشه ساخته شده است. هنگام عبور نور از این اجزا، نور به روش های خاصی خمیده می شود. بدنه لنز باید بسیار مقاوم و محکم باشد تا بتواند از اجزای داخلی خود محافظت لازم را داشته باشد. بدنه فلزی نسبت به بدنه پلاستیکی مقاومت بیشتر و طول عمر بالاتری دارد. البته به همین نسبت قیمت لنز هم بالاتر خواهد بود.
آشنایی با انواع لنز
عامل اصلی در تنوع لنزها متفاوت بودن فاصله کانونی آن ها می باشد. مسئله انتخاب نوع لنز به علاقه مندی و حوزه کاری شما بستگی دارد. بسیاری از افراد تازه کار در عکاسی هنگام خرید لنز بیشتر به دنبال بهترین و برترین لنز می باشند.
برای انتخاب و خریداری لنز ابتدا باید عوامل مختلفی را بررسی کرده و به برخی سوالات پاسخ دهید. سوالاتی از این قبیل که آیا در یک فضای بسته و با نور کم عکاسی می کنید؟ از چه فاصله ای از سوژه های خود عکاسی کرده تا بدانید به چه فاصله کانونی نیاز دارید؟ و…
لنزها بر اساس فاصله کانونی، انواع مختلفی از جمله لنزهای فوق عریض و لنزهای زاویه باز، لنزهای استاندارد، لنزهای تله فوتو، لنزهای ماکرو، لنزهای سوپر زوم، لنزهای تخصصی، لنزهای پرتره و… دارند که به طور خلاصه ویژگی های برخی از آن ها را ذکر خواهیم کرد.
لنزهای فوق عریض و لنزهای زاویه باز:
لنزهای فوق عریض و لنزهای زاویه دار تقریبا مشابه هم عمل می کنند. این لنزها برای عکاسی از محیط وسیع و عریض استفاده می شوند.
لنز استاندارد:
لنزی است که بیشتر برای استفاده روزمره بوده و اکثرا برای عکاسان تازه کار در عکاسی پرتره توصیه می شود.
لنز تله فوتو:
این لنز برای سوژه هایی که در دورترین فاصله قرار دارند مناسب است. لنز تله فوتو زاویه دید محدودی داشته و در زمینه های عکاسی از حیات وحش، منظره و حوزه های ورزشی مورد استفاده قرار می گیرند.
لنز ماکرو:
لنز ماکرو این امکان را برای عکاس فراهم می کند تا بتواند از اجسام بسیار کوچک و ریز، تصاویر بزرگ و با کیفیتی ثبت کند. به طور مثال برای عکس برداری از تارهای عنکبوت، حشرات و… با ثبت جزئیات دقیق به کار می رود.
آشنایی با ویژگی های لنز دوربین
فاصله کانونی و دیافراگم از ویژگی هایی هستند که تفاوت بین این دو باعث تنوع لنزها می شود.
فاصله کانونی:
نقطه ای که نور به لنز و سنسور برخورد می کند توسط فاصله ی کانونی اندازه گیری می شود. برای اطلاع از اینکه لنز چه مقداری از صحنه را پوشش می دهد، روی لنز یک سری اعداد ثبت شده اند که با تنظیم این اعداد فاصله کانونی مورد نظر به دست می آید. هر چقدر این اعداد کوچک تر باشند زاویه دید لنز، وسیع تر و برعکس، هرچه اعداد بزرگ تر باشند زاویه لنز باریک تر بوده و سطح محدودتری را نشان می دهد.
دیافراگم:
یکی دیگر از ویژگی های لنزها دیافراگم است. دیافراگم برای لنز مانند مردمک برای چشم انسان عمل می کند. در فضای بسته و نور کم، دهانه دیافراگم بازتر و در نور بیشتر، دهانه دیافراگم بسته تر است. دیافراگم مقدار نوری که وارد سنسور می شود را کنترل کرده و با سرعت شاتر کار می کند. این ویژگی تاثیرات مختلفی از جمله میزان روشنایی، عمق میدان و… را در عکس ها به همراه دارد.
انواع پایه های لنز
پایه های لنز، مبدل های الکتریکی هستند که به شما این امکان را داده تا بتوانید لنزهای متفاوتی را بر روی دوربین خود نصب کنید. این پایه ها همانند دوربین ها و لنزها توسط برندهای مختلف ساخته می شوند و انواع مختلفی دارند. اگر این پایه های دوربین به درستی انتخاب نشوند و یا حتی در نصب آن ها مشکل ایجاد شود به درستی کار نمی کنند. دو نوع از پایه های لنز عبارتند از:
مانت:
بر روی دوربین ها دهانه ای به صورت حفره ایجاد شده که به دوربین امکان تعویض لنز را می دهد. به این حفره مانت گفته می شود. لنزهای مختلف به این مانت متصل می شوند که در هر برند دوربین، شکل و اندازه آن ها متفاوت است.
پایه سر نیزه:
از پایه سرنیزه برای اطمینان از متصل بودن لنز بر روی دوربین استفاده می شود. این پایه ها در انواع مختلفی وجود دارند.