نورپردازی استودیو
یکی از مهم ترین و البته موثرترین عوامل در عکاسی استفاده از تجهیزات نورپردازی عکاسی است. نورپردازی در عکاسی از اصول اولیه و مهم به خصوص در حوزه مدلینگ و استودیویی محسوب می شود. برای نورپردازی استودیویی علاوه بر تهیه و شناخت تجهیزات مورد نیاز باید با انواع نورهای مصنوعی نیز آشنا باشید و جهت های مختلف نور را برای ایجاد زاویه بندی درست به کار ببرید.
گاهی لازم است تا از ترکیب چند نور مصنوعی در جهات مختلف استفاده کنید. این کار با اینکه کمی چالش برانگیز به نظر می رسد اما در عمل، کار بسیار ساده ای است. در این مقاله در ابتدا به معرفی مهم ترین تجهیزات مورد نیاز برای نورپردازی استودیو خواهیم پرداخت و سپس زوایای مختلف نوردهی را بررسی خواهیم کرد.
تجهیزات مورد نیاز نورپردازی استودیو
نورپردازی، امروزه از موضوعات مهم در عکاسی محسوب می شود. به همین دلیل انواع و اقسام تجهیزات برای نورپردازی در مکان های مختلف طراحی و به بازار عرضه شده است. نورپردازی علاوه بر بهبود کیفیت تصاویر باعث ایجاد آزادی عمل برای عکاس یا فیلمبردار می شود. ایجاد نور مناسب در ادیت سریع تر تصاویر نیز موثر است. علاوه بر این موارد نورپردازی در افزایش عمق میدان، افزایش سرعت شاتر و کاهش تاری تصویر تاثیر بسزایی دارد. بنابراین در حوزه هایی مثل عکاسی استودیویی یا فیلمبرداری استفاده از بهترین تجهیزات نورپردازی امری ضروری است. مهم ترین این تجهیزات عبارتند از:
صفحه نور
نورپردازی تنها از سمت بالا و یا یک جهت خاص انجام نمی شود؛ بلکه برای ثبت یک تصویر خاص نورپردازی باید از تمام جهات حتی از پایین نیز انجام شود. صفحه نور وسیله ای است که سوژه بر روی آن قرا می گیرد تا نور به طور یکنواخت اطراف سوژه را فرا بگیرد.
مطلب پیشنهادی دیگر: نورپردازی عکاسی
پروژکتور
یکی از مهم ترین تجهیزات نوری برای استودیوهای عکاسی یا فیلمبرداری پروژکتور می باشد. البته پروژکتور علاوه بر ایجاد نور مناسب، مقداری افزایش دما را نیز به همراه دارد. بنابراین برای خرید این وسیله حتما به مقدار دمای ایجاد شده توسط آن دقت کنید. همچنین برای کاهش میزان دمای تولید شده توسط پروژکتور می توانید از لامپ های فلورسنت استفاده کنید.
خیمه نور
خیمه های نور که از کاربردی ترین تجهیزات نوری هستند در رنگ های سفید و نقره ای در بازار موجود می باشند. این ابزار در اندازه های مختلفی تولید شده اند و نحوه استفاده از آن ها به این گونه است که سوژه در مرکز قرار می گیرد و با تابیدن نور بر روی خیمه، نور به صورت یکنواخت سوژه را پوشش می دهد.
رفلکتور
رفلکتور بیشتر برای بازتاب نور از اشیا مورد استفاده قرار می گیرد. معمولا در عکاسی در برخی از زوایای سوژه سایه های تندی ایجاد می شود. رفلکتور با بازتاب نور بر روی این نواحی، سایه ها را از بین می برد.
نور ثابت
نور ثابت یا پیوسته از LED های به هم پیوسته به شکل های مستطیلی و حلقه ای تشکیل شده است. از مزیت های این نوع از تجهیزات نوری می توان به نوردهی مناسب، گرمای پایین و مصرف کم آن ها اشاره کرد.
فلاش های نوری
فلاش های نوری که بسیاری از عکاسان آن ها را فلاش های استودیویی می نامند؛ از بهترین تجهیزات نوری هستند که دارای قابلیت کنترل از راه دور می باشند. این فلاش ها به عکاسان این امکان را می دهند که بتوانند از جهات مختلف نور را کنترل کنند. معمولا فلاش های استودیویی به همراه لوازمی مثل رادیو فلاش، شیدر و فیلتر رنگی عرضه می شوند.
زاویه های مختلف نورپردازی
زاویه یا جهت نور در عکاسی برای زیباتر شدن و ثبت یک تصویر خلاقانه بسیار اهمیت دارد. در واقع جهت دهی درست نور هنگام عکاسی به قدری اهمیت دارد که با آموزش نورپردازی در یک جهت قرار می گیرند. جهت های مورد استفاده در نورپردازی استودیویی شامل انواع نور بالا، کناری، روبرو، پشت سر و پایین می باشند که در ادامه هر یک از آن ها را توضیح خواهیم داد. البته نور پایین بیشتر برای ساخت فیلم های ترسناک مورد استفاده قرار می گیرد و برای عکاسی نیز به ندرت از این جهت برای نورپردازی استفاده می شود.
نور بالا
نور بالا از بدترین زاویه های نوردهی به خصوص در عکاسی پرتره است که باعث بدحالت دیده شدن چهره می شود. در واقع نوردهی از سمت بالا هیچ بازتابی در چشمان سوژه ندارد و تنها باعث برجسته تر دیده شدن پیشانی و بینی شخص می شود. به همین خاطر به ندرت پیش می آید که از این جهت نوردهی استفاده شود.
استفاده از نور بالا بیشتر در مواقعی استفاده می شود که سوژه از عینک استفاده کرده باشد. در چنین مواردی استفاده از نور بالا در به حداقل رساندن بازتاب نور از سطح عینک بسیار موثر است. در حالت کلی تنها استفاده از نور بالا در عکاسی تاثیر جالبی به همراه نخواهد داشت، اما می تواند به عنوان نور جانبی در کنار دیگر نورهای اصلی به کار گرفته شود.
نور کناری
نور کناری زاویه ای تقریبا مشابه نور روبرو دارد که در برخی موارد می تواند پایین تر یا هم تراز چهره فرد نیز قرار بگیرد. مهم ترین نکته در استفاده از نور کناری، تابیدن نور از یک طرف چهره سوژه است. همچنین اگر زاویه تابش نور به نحوی باشد که نیمی از چهره سوژه روشن شود یک حالت دراماتیک به وجود می آید که به آن نور Split گفته می شود.
نور کناری معمولا در زوایه 45 درجه از سمت چپ یا راست به سمت سوژه تابانده می شود. اگر این نور با همین زاویه از بالا به پایین بازتاب کند باعث ایجاد نور هفت یا رامبراند بر روی گونه ها می شود که از محبوب ترین نورپردازی ها در عکاسی به شمار می آید.
یکی از ویژگی های نور کناری، بیرون کشیدن بافت صورت، دانه ها و حتی سوراخ های روی پوست است که اگر از ابزارهای پرکننده یا شکل دهنده نور مثل سافت باکس و… استفاده نشود، در انتها کار را برای روتوش کردن تصویر مشکل می کند. به همین خاطر بیشتر عکاسان هنگام تهیه عکس های رسمی و پرسنلی از نور تخت به جای نور کناری استفاده می کنند تا باعث صاف تر دیده شدن پوست صورت شود.
نور پشت سر
نور پشت سر یا نور از پشت سر، نور سر و شانه نیز نامیده می شود. این نور در نورپردازی استودیو و دیگر نورپردازی ها به عنوان نور ترکیبی مورد استفاده قرار می گیرد. این نور با تابیدن از پشت سر سوژه، تعیین کننده مرز بین چهره و زمینه عکس است. از بهترین نورهای پشت سر در فضای باز، نور خورشید است که می توان با ترکیب با نور دیگری یک اثر زیبا و خلاقانه ثبت کرد.
مقاله پیشنهادی: آموزش نورپردازی در آتلیه عکاسی چگونه است؟
نور روبرو
نور روبرو به دلیل نمایش دادن کل صورت با جزئیات کامل به نور زیبایی یا پروانه ای معروف است. معمولا در بیشتر روش های عکاسی پرتره تنها از این نور استفاده می شود؛ اما در نورپردازی استودیویی این نور، هم به صورت مجزا و هم به صورت ترکیبی با دیگر نورها مورد استفاده قرار می گیرد.
نور روبرو در زاویه ای بین 30 تا 45 درجه کمی بالاتر از چهره سوژه تابانده می شود. البته به این دلیل که این نور شبیه سازی شده از منابع نوری است برای چشم زننده نیست و مشکلی به وجود نمی آورد. علت بالاتر بودن نور از زاویه صورت، ایجاد سایه بر روی گونه ها و لب است تا گونه و چانه به قدری برجسته تر دیده شوند.
دقت داشته باشید که در استفاده از نور روبرو هنگام بالا بردن و تنظیم زاویه بیش از حد اغراق نکنید؛ زیرا این عمل باعث می شود تا سایه بینی بر روی لب ها بیفتد و حالت بدی به وجود آورد. سعی کنید نور را تا اندازه ای بالا ببرید که با تابش در چشمان سوژه قابل مشاهده باشد.
جمع بندی
در گذشته عکاسی تنها با استفاده از یک دوربین ساده انجام می شد؛ بیشتر عکس ها نیز در فضای باز و تقریبا به یک شکل بودند. امروزه علاوه بر اینکه دوربین ها از نظر تکنولوژی و فناوری پیشرفت زیادی داشته اند، تجهیزات و لوازم دیگری نیز برای ایجاد و ثبت عکس های حرفه ای تر طراحی شده اند. از مهم ترین این تجهیزات لوازم نورپردازی هستند که در این مقاله به طور خلاصه به برخی از آن ها اشاره شد. البته تنها داشتن تجهیزات شرط اصلی برای ثبت تصاویر خلاقانه نیست؛ بلکه باید آموزش ها و اصول اولیه عکاسی را نیز فرا گرفت.